Wykład „Chemiczne laboratorium natury” przeznaczony jest, w ramach modułu ogólnouczelnianego, dla wszystkich studentów ciekawych otaczającego nas świata i ma na celu zapoznanie studentów z zagadnieniami związanymi z przemianami i zjawiskami chemicznymi, zachodzącymi w żywych organizmach. Przeciętny człowiek zwykle nie wnika w zawiłości natury, a raczej jest zainteresowany tym, co natura może zaofiarować mu w życiu codziennym. W ramach tego wykłady omówione zostaną m. in. substancje wpływające na nasze zachowanie takie jak adrenalina czy serotonina. Opowiemy, jak wygląda chemia w ulu, z czego składa się miód oraz jak sprawdzić czy miód jest prawdziwy czy fałszywy. Zaledwie w niewielu roślinach występują osobliwie działające na organizm ludzki substancje. Jedną z nich jest kofeina. Omówimy, co to jest kofeina, w jaki sposób powstaje i jak działa na nasz organizm. Wyjaśnione zostanie zjawisko luminescencji oraz pokazane, że najpiękniejsze efekty luminescencyjne daje jednokomórkowy wiciowiec (Noctiluca miliaris). Poznamy substancję odpowiedzialną za to zjawisko – lucyferynę. Poznamy tajemnice starożytnego Egiptu związane ze sztuką balsamowania. Odpowiemy na pytanie, czy chemia w rolnictwie, to wróg czy sprzymierzeniec. Zastanowimy się na definicją słowa „tłusty”. Określenie „tłusty” ma wiele znaczeń i często prowadzi do nieporozumień. Przedstawione zostaną różne oleje i olejki wykorzystywane od lat przez człowieka. Zagłębimy się również w świat zapachów i kolorów.

Poznamy jaka jest budowa chemiczna drzewa, jaką rolę pełni celuloza i lignina w drzewie. Poznamy też budowę i właściwości „złota z morza” czyli bursztynu. Pokażemy, że mogą istnieć „jabłka na dębie”, jak również w prosty sposób zostaną przedstawione niezwykle ważne z punktu widzenia człowieka, procesy fotosyntezy i fermentacji.