Wyszukaj pojęcia używając tego indeksu

Specjalne | A | Ą | B | C | Ć | D | E | Ę | F | G | H | I | J | K | L | Ł | M | N | Ń | O | Ó | P | Q | R | S | Ś | T | U | V | W | X | Y | Z | Ź | Ż | Wszystkie

H

Hiperglikemia

(przecukrzenie) to zwiększony poziom glukozy we krwi. Do przyczyn hiperglikemii należy zaliczyć:
- obifty posiłek (zbyt bogaty w węglowodany)
- niedostateczna dawka insuliny (niewykonana iniekcja insuliny, zbyt mała dawka, niewłaściwa insulina)
- fizyczny lub emocjonalny stres
- mniejszy niż zwykle wysiłek fizyczny
- choroba (gorączka)

Objawem (charakterystycznym) dla śpiączki cukrzycowej (hipoglikemicznej) jest wyczuwalny zapach acetonu z ust poszkodowanego.


Hipoglikemia

(niedocukrzenie) to obniżenie się poziomu glukozy we krwi pod wpływem nadmiernej ilości insuliny w organizmie człowieka. Przyczyny hipoglikemii:
- pobranie zbyt dużej dawki insuliny
- błędy dietetyczne (niezjedzenie jednego lub więcej posiłków)
- nieregulane przyjmowanie zaleconych dawek doustnych leków hipoglikemizujących
- nieodpowiednia dawka leków doustnych
- spożycie alkoholu
- duży wysiłek fizyczny

Objawy:
- omdlenie, bladość skóry (lepka, zimna, spocona)
- drżenie mięśni i kołatanie serca
- przyspieszone tętno, płytki oddech
- pobudzenie, niepokój
- utrata przytomności